marți, 22 iunie 2010

Pita armanesca


     Ingrediente:

- 600 g faina
-350 g margarina
-1/2 pahar cu apa calduta
-1/2 lingurita cu sare 
-o lingurita cu otet

     Preparare:

      Se cerne faina pe planseta. In mijlocul gramezii se pune o bucatica de margarina cat o nuca, otetul si sarea. Se amesteca bine cu faina si se toarna treptat apa calduta pana cand se obtine un aluat potrivit de tare, care face basici. Se lasa sa se odihneasca 30-40 de minute, acoperita. Se imparte aluatul in doua parti egale. O jumatate se lasa in continuare acoperita ca sa nu se usuce. Din cealalta jumatate se face un sul care se imparte in 14-15 bucati. Din fiecare bucata se intinde pe planseta cate o foaie de marimea unei farfurioare. Se lichefiaza margarina. Se asaza o foaie pe planseta si se unge cu margarina pe toata suprafata, se pune urmatoarea foaie peste prima, se unge si tot asa pana se termina foile. Ultima foaie nu se unge pe deasupra. Se asaza foile pe o farfurie presarata cu faina si se baga in frigider. Se procedeaza la fel si cu cealalta jumatate din aluat. Dupa ce s-a preparat aluatul si s-a pus in frigider, se intinde prima foaie in tava unsa in prealabil cu margarina, se pune umplutura la mijloc, se acopera cu a doua foaie si se baga in cuptorul preincalzit.
     
 Umluturi:

      Ingrediente:


-un kg spanac sau stevie
-urzici
-praz
-5 oua
-300 g telemea de oaie
-200 g iaurt
-100 ml ulei.

      Preparare:


      Se spala spanacul (stevia, urzicile etc.), se pune la fiert, se scurge bine si se toaca pe un fund de lemn. Se incinge uleiul intr-o cratita, dupa care se adauga spanacul. Se caleste putin ca sa iasa apa, se da deoparte si cand s-a racorit se adauga branza rasa, ouale batute si iaurtul sau laptele batut. Se pune compozitia intre cele doua foi. Prazul nu este necesar sa fiarba. Se spala, se toaca si se pune pe foc cu putin ulei si o ceasca de lapte. Cand s-a inmuiat se da deoparte sa se racoreasca, se adauga ouale si branza.     

     Umlutura cu carne:

      Ingrediente: 


-un kilogram carne tocata de vaca sau porc slaba
-3-4 oua
-doua-trei cepe
-un pahar cu lapte
-sare
-piper

      Preparare: 


     Se caleste carnea tocata impreuna cu ceapa, se da la o parte sa se racoreasca, apoi se amesteca bine cu ouale, laptele, sarea si piperul.   
  
Umlutura cu dovleac

     Ingrediente: 

-1,5 kg dovleac,
-un pahar cu lapte
-zahar dupa gust
-un baton vanilie
-50 g unt

     Preparare: 


     Se taie dovleacul in bucati, se curata de coaja si seminte; se rade pe partea mare a razatoarei si se inabusa cu putina apa, apoi se fierbe in lapte pana se inmoaie. Se indulceste, se vanileaza, se adauga untul. Se mai tine pe foc pana se obtine un piure nezemos, de consistenta unui piure de cartofi.
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu